Asbesti

Suunnittelet remonttia kotiisi ja kodillesi on ikää kertynyt arvokkaasti lähemmäksi 30 vuotta. Tai hankit useamman vuosikymmenen eläneen kodin ja haluat tehdä kodista itsesi näköisen. 

Tiesitkö, mitä oleellista sinun tulee huomioida ennen remonttiin ryhtymistä?

Asbesti, monelle irvistystä aiheuttava aihe, on ehdoton tunnistaa ennen purkutöiden ja remontin aloittamista.

Asbesti

Mitä on asbesti?

Asbesti on ohutta, maaperästä louhittua kuitumaista mineraalia, jota sekoitetaan rakennusmateriaaliin. Ominaisuuksiltaan asbesti on lujaa, joustavaa ja palonkestävää.

Asbesti rakennusmateriaalissa

Hyödyllisten ominaisuuksien lisäksi, asbestin edullinen käyttö lisäsi rakennusaineen suosiota rakennusmateriaaleissa vuosien 1922-1992 eri rakennushankkeissa, kuten omakotitaloissa, mökeissä ja kerrostaloissa.

Asbestia sisältäviä rakennusmateriaaleja on mahdollista käyttää rakennusten eri tiloihin rakenteissa ja instrumenteissa. Asbestin kulta-aikana valmistuneissa rakennuksissa, asbestia voi esiintyä esimerkiksi muovimatoissa, maaleissa, kiinnityslaastissa, kattomateriaalissa, eristeissä sekä väliseinissä.

Asbestin käyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1993.

Vuonna 2016 voimaan tullut laki velvoittaa vuoteen 1994 saakka valmistuneisiin rakennuksiin suoritettavan asbestikartoituksen ennen purkutöiden aloittamista.

Kuka voi tehdä asbestikartoituksen?

Asbestikartoituksen teettäminen on rakennuttajan vastuulla.

Asbestikartoituksen suorittaa asbestikartoitukseen kattavasti perehtynyt alan ammattilainen.

Kattavasti perehtynyt ammattilainen voi olla pätevöitynyt asbestipurkaja, koulutettu ammattilainen asbestikartoitusyrityksessä, rakennusterveysasiantuntija tai sisäilma-asiantuntija, henkilösertifioitu asbesti- ja haitta-aineasiantuntija.

Kuinka asbestikartoitus tehdään?

Asbestikartoituksessa otetaan näytteitä rakennuksen rakenteista, väliseinistä sekä pintamateriaaleista, jotka asbestikartoituksen tehnyt lähettää laboratoriotutkimuksiin analysoitavaksi.

Asbestinäytteitä ei oteta poraamalla. Näytteet kerätään remontin kohteena olevista rakenteista ja materiaaleista avaamalla rakenteita ja materiaaleja tarpeen mukaan kerroksittain.

Kuka suorittaa asbestipurkutyöt?

Asbestia sisältävän rakennuksen purkutöihin vaaditaan asbestipurkulupa, jolloin asbestia sisältäviä rakennusmateriaaleja käsitellään oikein eikä asbesti pääse rikkoutumaan.

Asbestipurkutyöluvan saava taho voi olla yksityinen henkilö, elinkeinonharjoittaja, osakeyhtiö, osuuskunta, julkisyhteisö.

Purkutyöt suorittava taho kerää asbestia sisältävät purkumateriaalit suljettuihin pakkauksiin ja kuljettaa jätteet hävitettäväksi jäteasemalle.

Huomioi! Asbestin käyttö rakennusmateriaalina ei ole itsessään haitallista eikä asbestipitoisia materiaaleja tarvitse ilman syytä poistattaa.

 

Asbestin terveyshaitat

Terveydelle hyvin haitallista on asbestipöly, jota vapautuu hengitysilmaan asbestin hajotessa eli asbestia sisältävän materiaalin rikkoutuessa.

Asbestipöly on hyvin hienojakoista pientä kuitua, jota ei kykene näkemään, haistamaan eikä pöly ärsytä silmiä, ihoa tai hengitysteitä. Pöly kulkeutuu hengitysilman mukana keuhkoihin altistaen keuhkosairauksille. Hienojakoisuuden vuoksi asbestipölyä ei saada poistettua keuhkoista.

Sairaudet

Keuhkosairauksia ovat esimerkiksi asbestiplakkitauti, keuhkosyöpä sekä keuhkosyöpään altistava asbestoosi.

Ensioireet

Ensioireet asbestiin sairastumiselle ovat kuiva yskä ja hengenahdistus, joita ilmenee arviolta jopa kymmenien, noin 10-40 vuoden kuluttua altistumisesta.

Asbestille altistumisen vuoksi aiheutuva sairaus voidaan ensidiagnosoida siis hyvin pitkän ajan kuluttua altistumisesta keuhkojen röntgenkuvassa ja keuhkojen mittauksella.

Suomessa sairastuu vuosittain noin 500 henkilöä. Valtaosa sairastuneista ovat keski-iän ylittäneitä, työurallaan asbestille altistuneita henkilöitä. Kaikki asbestille altistuneet eivät sairastu.

Kun suoritat lainmukaisen asbestikartoituksen, voit turvallisesti toteuttaa kotiisi unelmien remontin.

Fiksusti Oy hoitaa asbestikartoituksen sekä asbestipurkutyöt yhteiskumppaneiden kautta.

Ota yhteyttä ja suunnitellaan kotiisi remontti yhdessä!

Käytämme lomakkeen tietoja ottaaksemme sinuun yhteyttä.